----
Program realizowany w szkole od 2007r. Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, opierając się na odpowiedzialności indywidualnej
i wolnym wyborze jednostki. Program realizowany jest metodą projektu.
Podstawowy cel programu:
- Zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia
i aktywności fizycznej na nasze zdrowie.
Cele szczegółowe:
- Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
- Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
- Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.
Treści programowe:
Żywienie młodzieży – prawidłowo zbilansowana dieta
- Talerz zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennej diecie.
- Rola podstawowych składników odżywczych.
- Rozkład posiłków w ciągu dnia.
- Wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych:
- dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży,
- zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym,
- alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej,
- zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem
(nadwaga i otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia).
Aktywność fizyczna
- Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia
- pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży
- test wydolności fizycznej
- test sprawności fizycznej.
- Przykłady ćwiczeń różnych grup mięśniowych z omówieniem metodycznym.
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej
- Prawa konsumenta.
- Znakowanie produktów żywnościowych.
- Zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności.
- Zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością.
Obecnie program realizowany przede wszystkim w klasach starszych.