Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę”

Home / Programy profilaktyczno-zdrowotne / Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę”
Treść wiadomości
----

Program realizowany w szkole od 2007r. Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, opierając się na odpowiedzialności indywidualnej
i wolnym wyborze jednostki. Program realizowany jest metodą projektu.

Podstawowy cel programu:

  • Zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia
    i aktywności fizycznej na nasze zdrowie.

Cele szczegółowe:

  • Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
  • Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
  • Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.

Treści programowe:

Żywienie młodzieży – prawidłowo zbilansowana dieta

  • Talerz zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennej diecie.
  • Rola podstawowych składników odżywczych.
  • Rozkład posiłków w ciągu dnia.
  • Wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych:
    • dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży,
    • zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym,
    • alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej,
    • zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem

(nadwaga i otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia).

Aktywność fizyczna

  • Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia
    • pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży
    • test wydolności fizycznej
    • test sprawności fizycznej.
  • Przykłady ćwiczeń różnych grup mięśniowych z omówieniem metodycznym.

 

Wybrane elementy edukacji konsumenckiej

  • Prawa konsumenta.
  • Znakowanie produktów żywnościowych.
  • Zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności.
  • Zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością.

    Obecnie program realizowany przede wszystkim w klasach starszych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *