ALERGENY

Treść wiadomości
----

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH…

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia

25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Numery alergenów występujące w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) .
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach).
  13. Łubin (produkty przygotowane na jego bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

 

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Dyrektor Marek Wojtowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *