----
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH…
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, informujemy, że przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) .
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami, lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach).
- Łubin (produkty przygotowane na jego bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Dyrektor Marek Wojtowicz