Program dla szkół: I – Mleko i jego przetwory, II – Owoce i warzywa

Home / Programy profilaktyczno-zdrowotne / Program dla szkół: I – Mleko i jego przetwory, II – Owoce i warzywa
Treść wiadomości
----

Program finansowany ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu krajowego.

Program realizujemy w szkole od 2004r. przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Jest to program edukacyjny, dzięki któremu,
w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, regularnie spożywając w szkole dostarczane im owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne. Realizują też w ramach Programu ciekawe i różnorodne działania edukacyjne.

W ramach uczestnictwa w Programie uczniowie klas I – V otrzymują porcje świeżych owoców i warzyw oraz mleko i produkty mleczne. Do dzieci
w ramach Programu trafiają następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, soki owocowe/ przeciery owocowe/ zagęszczone przeciery owocowe, marchewki, rzodkiewki, kalarepa, pomidorki (są pokrojone i odpowiednio zapakowane) oraz mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.

Wspierajmy nasze dzieci, tak aby zachęcić je do wspólnego spożywania świeżych warzyw i owoców w szkole, razem z rówieśnikami. Przykład kolegów i koleżanek jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na skuteczność Programu i kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. Zachęcamy również Rodziców do wspólnego kontynuowania w środowisku domowym zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia, co niewątpliwie wzmocni skuteczność Programu, a przy tym będzie inwestycją
w zdrowie całej rodziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *